L'economia catalana va créixer un 0,4% en el primer trimestre de l'any amb relació al trimestre anterior, segons l'avanç de les dades d'aquests primers mesos elaborat pel departament d'Economia i per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). Amb les dades fetes públiques ahir, l'economia catalana encadena quatre trimestres consecutius en positiu. En un comunicat, el departament d'Economia va precisar que, en termes interanuals, l'increment va ser del 0,8% del PIB.
L'esmentada estimació ofereix dades del conjunt del PIB català i del valor afegit brut dels sectors agrari, industrial, de construcció i de serveis. Per sectors, destaca el comportament de l'agricultura, amb un creixement interanual del 5,8%, encara que "la contribució més positiva a la dinàmica del PIB del primer trimestre correspon" al sector serveis, que va registrar un augment interanual de l'1,4%, subratlla la nota.
El Departament d'Economia de la Generalitat recorda que ja en el quart trimestre de l'any passat el sector serveis va començar a obtenir increments interanuals positius gràcies a la millora dels resultats de la demanda interna.
"Els indicadors conjunturals del primer trimestre de 2014 suggereixen que la demanda interna manté aquesta trajectòria, sobretot sobre el que es refereix al consum privat i a la inversió en béns d'equip", argumenta.
D'altra banda, la demanda turística va seguir fent de motor del sector, gràcies al turisme estranger, i en aquesta línia el govern català destaca que la recuperació de l'ocupació en el sector serveis és "un dels principals indicadors de l'evolució positiva d'aquest sector i del conjunt de l'economia".
Millora de la indústria
Pel que fa a la indústria, va registrar un increment interanual de l'1,5%, de manera que "es manté la tònica positiva que caracteritza el sector industrial des de finals del 2012". La Generalitat subratlla que la producció industrial ha millorat "en una gran part de les branques industrials" i afegeix que la indústria "s'està beneficiant dels bons resultats de les exportacions i de la millora de la demanda interna".
Respecte a la construcció, va registrar un descens interanual del 6%, ja que el sector "continua llastat pel procés d'ajust del sector residencial i per la caiguda de la inversió pública".